matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne.
szymi:
Jakim wzorem wyraża się pole trójkąta o niebieskich bokach? Boki prostokąta to a oraz 2a (słabo mi się narysowało).
1
Powinno wyjść: P =
a
2
4
6 kwi 13:14
kix:
i tyle będzie jeśli zauważysz że wysokość Δ leży poza nim
6 kwi 13:19
Qulka:
a•a/2
Pole = a•h/2 więc
= a
2
/4
2
bo h=a/2
6 kwi 13:25