U{1}{log_62}-U{2}{log_34}
Plumek:
6 kwi 12:58
Qulka:
=log6 − log23 = log2(6/3) − log22 = 1
6 kwi 12:59
Janek191:
= log2 6 − 2*log4 3 =
6 kwi 12:59
Benny: log34=log322=2log32
spróbuj zamienić podstawę w obu logarytmach na "2"
Powinno Ci wyjść 1
6 kwi 13:00
===:
log26−log23=1
6 kwi 13:00
Qulka: nie trafiłam w klawisz ostatni minus za nawiasem to znak =
6 kwi 13:00
Plumek: dziękidziękidzięki
6 kwi 13:01
Janek191:
@
Qulka − zgubiłaś podstawę logarytmu log
2 6
6 kwi 13:09
Qulka: ano faktycznie wcisnęłam klawisz a on się nie wbił .. tak jak to równa się co je za każdym
razem poprawiałam i raz nie zauważyłam..pisanie to katorga..czekam z niecierpliwością na
wprowadzanie głosowe w każdym komputerze
6 kwi 13:13
Plumek: Qulka do takich osobistych potrzeb to jest taka możliwość od dawna ;>
jeśli chodzi o dyktowanie na pisanie to oczywiście polski język jeszcze nie wyrabia tak dobrze
jak angielski. (choć na moim iPadzie, przekształcanie mowy na tekst świetnie sobie radzi,
skuteczność 8/10 słów

)
ale pamiętam jeszcze z 10 lat temu był już program takiego typu do prostych potrzeb (...)
przykładowo 10−20 razy mówiłaś "równa się" i program wypośrodkowywał i zapisywał mowę, żeby
później można było przypisać tę komendę do "=". Wtedy banalniewerbalnie przekształca się mowa
na tekst. Może zapisanie w programie całej matematycznej palety ('jeden', 'siedem', 'nawias',
'kwadrat' etc.) trochę by zajęło ale wyobrażam to sobie i jak najbardziej jest to możliwe
6 kwi 13:44