Zadanie z parametrem
Damian: Dla jakich wartosci parametru k równanie (k−2)x4−2(k+3)x2+k+1=0
Δ>0, k≠2, t=x2
(k−2)t2−2(k+3)t+k+1=0
Δ=4(k+3)2−4(k−2)(k+1)
Δ=4(k2+6k+9)−4(k2+k−2k+8)
Δ=4k2+24k+36−4k2−4k+8k+8
Δ=28k+44
Co z tą postacią dalej zrobic?
6 kwi 12:47
Bogdan:
Dokończ treść zadania
6 kwi 12:52
pigor: ..., a jakie było pytanie

np.
czy ,... ma 4 różne rozwiązanie , czy może inne
6 kwi 12:52
Janek191:
Co równanie ?
6 kwi 12:52
Damian: Aaa sorki zapomnialem dopisac

"Ma cztery rozne pierwiastki"
6 kwi 12:53
kix: najlepiej napisać pełną treść polecenia
6 kwi 12:54
Bogdan:
Pytasz, co zrobić z Δ, a sam przecież napisałeś: Δ > 0
6 kwi 12:57
Damian: "Dla jakich wartosci parametru k rownanie (k−2)x
4−2(k+3)x
2+k+1=0 ma cztery rozne
pierwiastki?"
Prosze
6 kwi 12:58
kix: ...i t >0
6 kwi 12:59
Damian: Czyli 28k+44>0
28k>−44 ...
6 kwi 12:59
Bogdan:
Równanie (k − 2)x4 − 2(k + 3)x2 + k + 1 = 0 ma cztery różne pierwiastki wtedy gdy
równanie (k − 2)t2 − 2(k + 3)t + k + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie
6 kwi 13:01