Stereometria pomocy
Edward : Proszę o pomoc przy tym zadaniu ze stereometrii

W stożek wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w podstawie stożka,
a okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Kąt rozwarcia stożka
jest prosty. Pole powierzchni całkowitej walce jest równe polu powierzchni bocznej stożka.
Wykaż,
że odległość stożka od górnej podstawy walca jest równa połowie długości tworzącej stożka.
Bogdan:

Długość tworzącej stożka jest równa R
√2
Pole powierzchni całkowitej walca P
w = 2*πr
2 + 2πr*h = 2πr(r + h) = 2πrR
Pole powierzchni bocznej stożka P
s = πR*R
√2 = πR
2√2
P
w = P
s ⇒ ....