Ile jest równe wyrażenie ?
proszeopomoc: 2+
√2 / 2−
√2 =


a. 3 + 2
√2
b. 3+ 4
√2
c. 3
d. 6+ 2
√2
6 kwi 11:26
Ajtek:
Czy to wygląda tak?
6 kwi 11:27
proszeopomoc: Tak, dokładnie tak
6 kwi 11:30
Ajtek:
Używaj chociaż nawiasów jak nie umiesz kodować ułamków

.
usuń niewymierność z mianownika:
| 2+√2 | | 2+√2 | | (2+√2)2 | |
| * |
| = |
| =... |
| 2−√2 | | 2+√2 | | (2−√2)(2+√2) | |
Wzory skróconego mnożenia i liczysz

.
6 kwi 11:33
proszeopomoc: okej

hmm . czyli wynik będzie : 3+2
√2 ?
6 kwi 11:39
Ajtek:
Chyba tak

.
6 kwi 11:41
proszeopomoc: Dzieki za pomoc
6 kwi 11:43
Ajtek:
Nie ma za co.
6 kwi 11:44