rozwiąż nierówność. szereg geometryczny
Ada: 1/(x+2)+1/(x+2)2...<3x+1
6 kwi 08:56
6 kwi 09:03
Janek191:
| 1 | |
| < 3 x + 1 / *( x + 1)2 |
| x + 1 | |
x + 1 < ( 3x + 1)*( x
2 + 2 x + 1)
x + 1 < 3 x
3 + 6 x
2 + 3 x + x
2 + 2 x + 1
0 < 3 x
3 + 7 x
2 + 4 x
x*( 3 x
2 + 7 x + 4) > 0
6 kwi 09:08
Ada: no i dziedzina mi wyszła x∊(−3;−1) i pierwiastki x1=−4/3 i x2=−1, czylinivy oba należa do
dziedziny, ale z założen x≠−1 i tu nie wiem co dalej
6 kwi 09:13
Janek191:
| | 4 | |
x*( 3 ( x + |
| )*( x + 1) > 0 |
| | 3 | |
| | 4 | |
3 x*( x + |
| )*( x + 1) > 0 |
| | 3 | |
| | 4 | |
x ∊ ( − |
| , − 1) ∪ ( 0 , + ∞) i I q I < 1 |
| | 3 | |
I x + 2 I > 1
x + 2 < − 1 lub x + 2 > 1
x < − 3 lub x > − 1
Odp. x > 0
==========
6 kwi 09:16
Janek191:
Dziedzina : x ≠ − 2
6 kwi 09:17
Ada: dziękuuuje! już wiem gdzie robiłam ten głupi błąd nieuwagi
6 kwi 09:23
Ada: Janek191 podasz może jakiś kontakt jakbym miała jakieś pytania odnośnie matematyki?
dodam, że jestem tegoroczną maturzystką
6 kwi 09:27
6 kwi 09:38
Ada: 5−latek bardzo śmieszne

a wracając do zadania to mam jeszcze jedno pytanie.
pierwiastki tej funkcji faktycznie wynoszą x1=−4/3 i x2=−1 ale parabola jest skierowana
ramionami do góry, więc nie powinno być ,że x∊(−
∞;−4/3) U (−1;+
∞)
6 kwi 09:48
Janek191:

Tam jest wielomian 3 stopnia:
| | 4 | |
W(x) = 3 x*(x + |
| )*( x + 1) − patrz na wykres |
| | 3 | |
6 kwi 09:52
5-latek: Bo miało być smieszne
6 kwi 09:53