ciągi
Spirit: Niech ktoś mi pomoże, błagam...
"Suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego (an) jest równa 31, a suma trzeciego
i szóstego wyrazu tego ciągu jest równa 51. Wyznacz pierwszy wyraz oraz różnicę tego ciągu."
6 kwi 07:29
Janek191:
a1 + a3 = 31
a3 + a6 = 51
−−−−−−−−−−−−−−
Korzystamy z wzoru
an = a1 + ( n −1)*r
np. a3 = a1 + ( 3 − 1)*r = a1 + 2 r
6 kwi 08:24
mat-fiz: | ⎧ | a1+a1+2r=31 | |
| ⎩ | a1+2r+a1+5r=51 |
|
| ⎧ | 2a1+2r=31 /(−1) | |
| ⎩ | 2a1+7r=51 |
|
dodajemy stronami
5r=20 ⇒r=4
2a
1+2(4)=31 ⇒2a
1=23 ⇒a
1=11.5
6 kwi 08:30
Spirit: O, super, dzięki!
6 kwi 08:44
6 kwi 10:04
daras: + za dużo spirytu (=sprytu?)
6 kwi 10:39
daras: pozdro
5−latku nic się nie starzejesz
6 kwi 10:42
Spirit: 5−latek, tak odrobinę. Nie przypominaj nawet. ;−; daras, spirytu nam ci u nas niedostatek,
ponieważ patrz punkt wyżej.
Ale mimo wszystko się nie przejmuję, matematyka zapewnia mi już odmienne stany świadomości.
6 kwi 10:43
5-latek: Czesc
daras 
Pani z przedszkola nie chce mnie puscic do zerówki .
Wtedy bylbym 6−latkiem
6 kwi 10:45
daras: a ja myślałem, czas płynie jednostajnie bez względu na to ile się siedzi w jednej klasie
ale może w przedszkolu jest inaczej? nie wiem bo nie chodziłem
6 kwi 10:47
daras: @
Spirit sprytu tez masz deficyt
6 kwi 10:47
5-latek: Podejrzewam ze nie chce mnie puscic przez to ze nie będzie kto miał się z nia bawic
6 kwi 11:04
daras: w doktora?
6 kwi 11:20