Chyba łatwe...
Spirit: Dobra, mam nadzieję że to już ostatnie.
"Wyznacz dwie liczby, których suma jest równa 20, a suma ich kwadratów jest możliwie
najmniejsza."
6 kwi 01:30
ICSP: 10 i 10
6 kwi 01:34
Spirit: Uhm, no dobrze, ale jak do tego dojść algebraicznie?
6 kwi 01:45
ICSP: szukamy dwóch liczb: x , y takich, że x + y = 20 i aby x2 + y2 było możliwie najmniejsze.
x2 + y2 = x2 + (20 − x)2 = 2x2 − 40x + 400 = f(x) − jakaś funkcja zmiennej x
Wystarczy teraz znaleźć wartość dla której f osiąga minimum.
6 kwi 01:47
Spirit: Oh. Dziękuję. ^^'
6 kwi 01:54