Równanie trygonometryczne
Miśka: Dla jakiej wartości "a" zbiorem wartości funkcji f(x)=3(sinx)2−7(cosx)2+cos2x+a jest
przedział <−3;5> ?
6 kwi 00:39
ICSP: zacznij od sprowadzenia do postaci :
f(x) = Bsin2x + a
lub
f(x) = Bcos2x + a
gdzie B będzie pewną liczbą.
6 kwi 00:49
Miśka: Póki co mam f(x)=2−8cos2x + a
6 kwi 00:52
Miśka: I niezbyt wiem co dalej..
6 kwi 00:53
ICSP: i teraz ustal zbiór wartości f(x).
−1 ≤ cosx ≤ 1
0 ≤ cos2x ≤ 1 \\ * (−8)
.
.
.
6 kwi 00:54
Miśka: Dziękuję bardzo, miłej nocy
6 kwi 00:57
ICSP:
6 kwi 01:01