3 noc pełna cyferek
Spirit: Trochę łatwiejsze od poprzedniego. Może ktoś wie...
"Wykres funkcji f(x) = 1x został przesunięty w taki sposób, że jego osiami symetrii są
proste o równaniach
y = x − 7 oraz y = −x−3. Po tym przekształceniu wzór funkcji ma postać y = 1x − p +q.
Wyznacz p i q."
6 kwi 00:00
5-latek:

| | 1 | |
Osiami symetrii hiperboli równoosiowej |
| sa proste o równaniu y=x i y=−x (zielona i |
| | x | |
brazowa
Przecinaja się one w punkcie (0,0)
Natomiast proste y= x−7 (czarna i y=−x−3 (czerwona które maja być osiami symetrii
| | 1 | |
przesuniętego wykresu y= |
| przecinają się w punkcie P=(2−5) |
| | x | |
| | 1 | |
Wiec jak z rysnku widać należy wykres niebieski y= |
| przesunąć o dwa w prawo i 5 w dol |
| | x | |
i otrzymamy wykres rozowy
Wiec p=...ile ? i q= ile ?
6 kwi 00:28
5-latek: | | 1 | |
Oczywiście hiperboli równoosiowej y= |
| bo to jest funkcja |
| | x | |
6 kwi 00:32
Spirit: −5, 2. Dziękuję.
6 kwi 01:08