a
Dark1: Wyznacz wszystkie liczby naturalne dodatnie k , dla których równanie x2 + x + 1 = k2 ma
pierwiastki będące liczbami całkowitymi. Jak to zrobić?
5 kwi 23:47
Qulka: tylko dla k=1
6 kwi 00:43
Dark1: Jak to zrobić?
6 kwi 10:17
5-latek:

y=1
2
y=2
2
itd.
6 kwi 10:36
Dark1: A bez wykresu?
6 kwi 11:23
Dark1: 5 latek i tak mam sprawdzać do nieskończoności?
6 kwi 11:25
5-latek: A czy nie możesz pomyslec ?
równanie x2+x+1 =0 posiada dwa pierwiastki całkowite x1= −1 i x2=0
Teraz mamy wyznaczyć takie k ∊N dla których równanie x2+x+1=k2 ma pierwiastki całkowite
wiec x2+x+1−k2=0
Rownanie tej postaci będzie miało pierwiastki całkowite gdy będzie postaci x2+x=0 bo
x(x+1)=0 to x=0 lub x=−1 to ile musi wynosic k (pamiętaj ze musi być naturalne
6 kwi 12:11
5-latek: Być może ktoś jeszcze wytłumaczy inaczej
6 kwi 12:15
Godzio:
| | √3 | | √3 | |
Δ = 1 − 4 + 4k2 = 4k2 − 3 ≥ 0 ⇒ k ∊ (−∞, − |
| ) U ( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
p[Δ} =
√4k2 − 3
Żeby w ogóle mówić o pierwiastkach całkowitych, delta musi się pierwiastkować, stąd:
4k
2 − 3 = p
2
4k
2 − p
2 = 3
(2k − p)(2k + p) = 3
mamy iloczyn liczb całkowitych, który ma dać 3, możliwe kombinacje:
2k − p = 1
2k + p = 3 ⇒ k = 1, p = 1
2k − p = −1
2k + p = −3 ⇒ k = −1 −− odrzucamy
2k − p = 3
2k + p = 1 ⇒ k = 1, p = −1 −− odrzucamy
2k − p = −3
2k + p = −1 ⇒ k = −1 −− odrzucamy
Sprawdzamy co się dzieje dla k = 1
√Δ = 1
Zgadza się, odp: k = 1
6 kwi 12:34
Dark1: Dzięki chłopaki
6 kwi 12:39