wykaz ze dla dowolnej liczby calkowitej k
Plumek: wykaz ze dla dowolnej liczby calkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5
5 kwi 22:51
Eta:
Jeden ze sposobów:
Wymnażając otrzymasz:
10k4+10k3+10k2+k5+9k
pierwsze trzy składniki dzielą się przez5
zostaje wykazać ,że k5+9k dzieli się przez 5
k5+9k=k(k4+9)= k[(k4−5k2+4)+5k2+5]= k[(k2−4)(k2−1)+5(k2+1)]=
= (k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)+5k(k2+1)
pierwszy składnik to iloczyn pięciu kolejnych liczb naturalnych więc dzieli się przez 5
zatem liczba k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5
c.n.w.
5 kwi 23:40