matematykaszkolna.pl
Sprawdzenie dowodu maturalnego hs: Witam. Czy dobrze rozwiązałem to zadanie ? Udowodnij, że jeżeli a+b=1 i a2 + b2 =7, to a4+b4=31. Mój dowód : (a+b)2=a2+2ab+b2 1=7+2ab 2ab=−6 4a2b2=36 2a2b2=18 (a2+b2)2=a4+2a2b2+b4 a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2 31=49−18 31=31 c.n.d. Jak taki dowód zostałby oceniony na maturze ? (0−2 p.) Jeżeli popełniłem jakieś błędy, czegoś zabrakło to proszę o wyjaśnienie.
5 kwi 22:34
alopoma: Ocenione zostałoby na 2 pkt, ale jeśli chcesz żeby było klarowne dla egzaminatora to proponuje trochę więcej zapisać, a dodać co podstawiasz i gdzie bo tego nie widać, ale jest poprawne emotka
5 kwi 23:59
hs: Może ktoś jeszcze to potwierdzić, bo słyszałem, że "podstawienie z założeń zadania" jest błędem i dowód nie zostałby na maturze uznany. Podstawienie danych z zadania rzekomo jest błędem i nie można tego robić, ale według mnie jest to dowodem na prawdziwość założeń z zdania = dowodem na postawione pytanie.
6 kwi 00:54
ICSP: Założenia : a + b = 1 a2 + b2 = 7 Teza : a4 + b4 = 31 Z założeniami możesz robić co chcesz. Ważne aby po skończonej ilości przekształceń dojść do tezy, lub zaczynając od którejś strony tezy wykorzystując założenia oraz inne "chwyty" dojść do drugiej strony. O ile do momentu a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2 jest dobrze to potem, "dzieje się magia" : 31 = 49 − 18? Skąd?! Czyżby 31 wzięła się z tezy której nie wolno wykorzystywać Osobiście dałbym jeden punkt, a żeby uzyskać dwa wystarczyło po prostu : L =a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2 = (7)2 − 18 = 49 − 18 = 31 = P Wyszedłem z lewej strony tezy i za pomocą założeń udało mi się otrzymać prawą stronę tezy. Tak poprawiony dowód powinien moim zdaniem zostać oceniony na 2 punkty.
6 kwi 01:00
hs: A dlaczego nie można wykorzystać tezy, jeżeli poprzez podstawienie danych zawartych w niej udowaniam jej prawdziwość ?
6 kwi 13:13
Qulka: bo tezą jest że a4+b4 = 31, a nie że 31=31
6 kwi 13:15
hs: No tak, ale jeśli podstawię za a4+b4 do równania a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2, którego drugą stronę uzyskałem bez danych zawartych w tezie to udowadniam tym samym prawdziwość tezy, czyż nie ?
6 kwi 13:33
Qulka: NIE, bo nie widać, że bez danych ewentualnie podstaw to w OSTATNIM kroku , a nie w połowie ale najlepiej wcale zwłaszcza jak walczysz o punkty
6 kwi 13:42
hs: Dobra, dzięki za pomoc. Według mnie to trochę nielogiczne, ale na maturze postaram się unikać takich zapisów. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
6 kwi 13:44
Qulka: a dla mnie dużo logiczniejsze, niż wciskanie czegoś co masz wykazać, nagle w połowie dowodu
6 kwi 13:47
hs: Jaką połowę dowodu ? To 2 ostatnie linijki dowodu A poza tym jeżeli teza równa się wyprowadzonemu równaniu to znaczy, że jest prawdziwa, czyż nie ?
6 kwi 14:48
6 kwi 14:55
Qulka: dwie z 4 to połowa dowodu chcesz mieć punkty czy rację
6 kwi 14:57
hs: Ale rację chyba mam, jeśli o to chodzi ?
6 kwi 14:58
Qulka: jeśli chodzi o logikę Twojego wywodu to nie masz emotka
6 kwi 15:00
5-latek: Alez oczywiście ze masz racje ,ale zero punktów na maturze jeśli to Cie pocieszsy to OK
6 kwi 15:01
Qulka: nie ma racji że używanie tego co chce wykazać w połowie wywodu jest uzasadnione emotka bo ma się nauczyć na prostych rzeczach poprawnych procedur, których za chwilę będzie używał w bardziej dziwnych przykładach i wtedy powinien mieć właściwe przekonania i odruchy
6 kwi 15:08
hs: Ale odruchy to jedno a chodzi tutaj o czystą logikę. A poza tym jakiej połowie wywodu ?
6 kwi 15:12
Qulka: już pisałam ..2 linijka z 4 linijek to dokładnie połowa emotka
6 kwi 15:15
hs: Jest 6 linijek nie licząc wypisania danych, ewentualnie 5 jeśli się uprzesz i nie zaliczysz tego 4a2b2=36 emotka
6 kwi 16:22
Jacek: Nie za bardzo rozumiem krytykę wobec hs, w sumie to moim zdaniem do momentu, włącznie z poniższym równaniem jest OK: a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2 Potem, to tylko niepotrzebnie jest 31=49−18, powinno być: (wg mnie) , po podstawieniu znanych wartości: a4+b4=49−18=31
6 kwi 16:42
Qulka: Jacek jaka krytyka ja jestem taka abnegatka że mi to totalnie obojętne on się pytał o max punktów na maturze więc podkreślamy, że nie może wstawiać tych 31 jak mu zależy ma max hs wypisane dane to nie dowód.. normalny dowód zaczyna się od L= .... i kończy =P u Ciebie dowód to ostatnie 4 linijki
6 kwi 16:50
hs: No już pisałem kilka postów wyżej, że rozumiem, że na maturze nie jest to punktowane na maksymalną ilość punktów, ale z logicznego punktu widzenia to jest to poprawne, przynajmniej nadal tak mi się wydaje
6 kwi 17:00
Qulka: no to wyrób w sobie inne nawyki, bo wpisywanie wyniku w środek nie jest logiczne, i gwarantuję że ci się ten odruch nie przyda potem, a nawet będzie szkodliwy
6 kwi 17:03