Funkcja f(x)=U{ax+7}{x^2 -3} ma w punkcie x=2 ekstremum.
prawalewa: | | ax+7 | |
Funkcja f(x)= |
| ma w punkcie x=2 ekstremum. Wyznacz wartość bezwzględną parametru |
| | x2 −3 | |
a.
5 kwi 22:32
Benny: | | a(x2−3)−2x(ax+7) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−3)2 | |
zerujemy licznik(punkty krytyczne)
−ax
2−3a−14x=0
dla x=2 wartość ta się zeruje, więc:
−4a−3a−28=0
a=−4
|a|=4
5 kwi 22:38
prawalewa: a coś zmienia jeśli w mianowniku jest x2 −3x ?
5 kwi 22:51
Janek191:
Tak, bo inna będzie pochodna.
6 kwi 08:34