trójkąt
Jas: Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę 70 stopni. Z wierzchołka kąta prostego
tego trójkąta poprowadzono wysokość i środkową. Oblicz miarę kąta między nimi.
5 kwi 22:13
Benny:

α=50
o
5 kwi 22:19
Jas: czy zawsze połowa przeciwprostokątnej i środkowa są tej samej długości?
5 kwi 22:51
Mila:

Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa połowie przeciwprostokątnej i
równa promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie .
5 kwi 22:57
Eta:

1 sposób
Trójkąt ASC jest równoramienny o ramionach |AS|=|CS|=x
|∡ACS|=|∡CSA|=70
o i trójkąt ADC jest prostokątny to |∡ACD|=20
o
α+20
o=70
o ⇒
α=50o
2 sposób
Trójkąt BSC jest równoramienny o ramionach |BS|=CS| j kątach ostrych po 20
o
to |∡DSC|=40
o w trójkącie prostokątnym DSC : |∡DCS|= 90
o−40
o=
50o
5 kwi 23:06
Jas: Dziękuję za pomoc
5 kwi 23:13