funkcja wykładnicza
Spirit: "Funkcja określona wzorem L(x) = 38157000 * ax przedstawia liczbę ludności w Polsce, począwszy
od roku 2000, przy czym x oznacza upływ lat, a liczba ludności w roku 2000 jest wartością
funkcji dla x=0. W roku 2005 w Polsce było 38203000 mieszkańców. Oblicz z dokładnością do
1000, liczbę ludności Polski w roku 2010.0"
5 kwi 22:09
Spirit: Hej, nie żeby coś, ale ta pomoc by mi się jednak przydała... ;−;
5 kwi 22:40
Spirit: Eh... no dobra, ja też się poddałem.
5 kwi 23:00
x: L(5)=38157000*a
5=38203000
a
5=1,0012/ (...)
1/5
a=1,0002
L(10)=38157000*1,0002
10=38 233 382.72 ≈ 38 234 000
6 kwi 12:49
x: Przybliżyłem w górę biorąc poprawkę na polskich Cyganów
6 kwi 12:51