matematykaszkolna.pl
... Phoebe Campbell: Muszę określić monotoniczność funkcji −2x2 + 32x − 130. Wyliczyłem Xw = 8 i mając na uwadze, że 'a < 0' napisałem: funkcja rośnie w (−; 8], a maleje w [8; ). W odpowiedziach napisane jest, że oba przedziały są obustronnie otwarte. Dlaczego tak jest?
5 kwi 19:22
Janek191: Raczej pisze się otwarte emotka
5 kwi 19:31
J: Bo funkcja nie rośnie w punkcie
5 kwi 19:32
Phoebe Campbell: J − to co ona tam robi? emotka Swoją drogą.. rozumiem, że przez punkt masz na myśli wierzchołek..?
5 kwi 20:56
Qulka: tam jest stała czyli ma ekstremum emotka (pochodna=0 czyli a=0)
5 kwi 21:04
Qulka: do matury jak piszą podaj MAKSYMALNY przedział kiedy rosnąca(malejąca) pisze się przedziały zamknięte, zaraz po maturze jak wchodzą pochodne pisze się przedziały otwarte emotka
5 kwi 21:06
Phoebe Campbell: Dzięki Qulka emotka
5 kwi 21:36
Gustlik: Qulka, a jaka to różnica? Moim zdaniem podanie przedziałów domkniętych przy monotoniczności, czyli do i od ekstremów, jeżeli funkcja osiąga ekstremum, nie jest błędem.
5 kwi 21:46
Qulka: a moim że jak pochodna = 0 to już ani nie rośnie ani nie maleje emotka no chyba że to punkt przegięcia
6 kwi 00:47
Gustlik: Tak, tylko że jak wezmę przedział np. funkcji rosnącej i uwzględnię ekstrema, to funkcja nadal będzie rosnąca. Obrazowo: idziesz w góry, na początku jesteś w dolinie w najniższym punkcie terenu i stąd startujesz, wchodzisz na szczyt i zatrzymujesz się, a więc od doliny do szczytu idziesz cały czas pod górę, a więc funkcja rośnie. I tak samo będzie z malejącą.
6 kwi 01:16
5-latek: Moim zdaniem powinieneś się o takie rzeczy pytac swojego nauczyciela
6 kwi 09:59
Phoebe Campbell: Ze względu na święta do szkoły wracamy dopiero w środę, dlatego zapytałem tutaj.
6 kwi 12:02
Qulka: no właśnie..na szczycie się zatrzymujesz..już nie idzie w górę więc nie jest tam rosnąca
6 kwi 12:45
Gustlik: Qulka ale do szczytu włącznie idziesz pod górę, a więc rosnąco. Nawet tuż przed szczytem idziesz jeszcze pod górę.
6 kwi 16:20
Qulka: ale zamknięty nawias to już jesteś na szczycie emotka tuż przed szczytem to otwarty
6 kwi 16:21
kix: na logikę, czubek w sensie szczyt, nie może należeć i do tego i do tamtego emotka
6 kwi 16:25
Qulka: zwłaszcza że pochodna =0 więc nie jest ani >0 ani <0 emotka
6 kwi 16:26
kix: amen
6 kwi 16:29