ciag
Axlu: W nieskonczonym ciągu geometrycznym zbieżnym supa pierwszych trzech wyrazów wynosi 7, a ich
iloczyn 8. znajdź sumę wszystich wyrazów tego ciagu.
pomozecie?
a1+a2+a3=7
a1*a2*a3=8 a co dalej?
5 kwi 19:20
Janek191:
a
1 + a
1 q + a
1 q
2 = 7
a
1*a
1q*a
1 q
2 = 8
−−−−−−−
a
1*( 1 + q + q
2) = 7
| | 2 | |
a13 8q3 = 8 ⇒ a1*q = 2 ⇒ a1 = |
| |
| | q | |
więc
5 kwi 19:23
Janek191:
Tam miało być a13*q3 = 8 ⇒ (a1*q)3 = 8 ⇒ a1 *q = 2
5 kwi 19:24
Axlu: a13*8q3=8 − dlaczego 8q?
5 kwi 19:25
Axlu: aaa, dziękuję!
5 kwi 19:25
Janek191:
2 + 2 q + 2 q
2 = 7 q
2 q
2 − 5 q + 2 = 0
Δ = 25 − 4*2*2 = 9
√Δ = 3
| | 5 − 3 | | 5 + 3 | |
q = |
| = 0,5 lub q = |
| = 2 − odpada, bo ma być I q I < 1 |
| | 4 | | 4 | |
Dokończ
5 kwi 19:27
Axlu: jesteś świetny, dziękuję, wesołych świąt!

wyszło!
5 kwi 19:29