Matma
Ligia22: Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, które nie są podzielne ani przez 12 ani
przez 15.
5 kwi 18:59
wmboczek:
A=100+101+...+999
B=108+120+...+996
C=105+120+...+990
D=120+180+...+960
S=A−B−C+D
5 kwi 20:11
Frost: Oblicz sume wszystkich trzycyfrowych odejmij od tej liczby sume wszystkich liczb podzielnych
przez 15 nastepnie sume licz podzielnych przez 12 potem dodaj do tego wyniku sume liczb
podzielnych przez 60 poniewaz te liczby zostały odjęte dwa razy
5 kwi 20:15