Granica
Supcior: Mam problem z tą granicą:
5 kwi 18:58
Janek191:
Dopiero wczoraj liczyliśmy granicę tej funkcji
5 kwi 19:04
Janek191:
| | (√x)2 − 22 | |
f(x) = |
| = .... |
| | √x − 2 | |
5 kwi 19:05
ert: Coś te granice ostatnio w modzie

mimo wszystko ja podglądam różne zadanka granic i nic nie
rozumiem
5 kwi 19:08
Janek191:
To sobie kliknij po lewej stronie w kolor niebieski na :
granica ciągu i funkcji i poczytaj o granicach
5 kwi 19:33
Janek191:
| | ( √x − 2)*( √x + 2) | |
... = |
| = √x + 2 |
| | √x − 2 | |
więc
lim f(x) =
√4 + 2 = 2 + 2 = 4
x →4
Patrz też na wykres danej funkcji
5 kwi 19:35