Jakie punkty nie należą do wykresu funkcji
Julitka17: Jakie punkty nie należą do wykresu funkcji y= 2x+1 . Prosze o pomoc jak to wykonac
5 kwi 17:57
Ajtek:
Sprawdźmy, czy punkt o A współrzędnych (1;2) należy do wykresu f(x)=2x+1.
y=21+1=22=4, zatem punkt A nie należy do wykresu tej funkcji, ponieważ f(1)=4.
5 kwi 18:11
Olajestem: nie rozumiem niestety nadal jak to zrobic

jest to zadanie a,b,c,d i warianty mam takie:
a) (−2;2)
b) (−2;−2)
5 kwi 18:15
Ajtek:
Podstaw współrzędną x do wzoru i policz y. Zrobiłem to wyżej, masz przykład.
5 kwi 18:25
Janek191:
| | 1 | |
b) y = 2−2 +1 = 2−1 = |
| ≠ − 2 |
| | 2 | |
B = ( − 2, −2) nie należy do wykresu danej funkcji
5 kwi 18:27
Janek191:
| | 1 | |
c) C = ( − 2, |
| ) należy do wykresu danej funkcji, bo |
| | 2 | |
5 kwi 18:28