.
Archy: Dany jest prostokąt ABCD, w którym AB:AD=√2. Punkt S jest środkiem boku AB. Oblicz miarę kąta
między prostymi AC i DS.
5 kwi 17:38
Zenek:
|AC|
2=b
2+(b
√2)
2
|AC|=b
√3
|SD|
2=b
2+(U{1}{b
√2)
2
W ΔDAS:
|AO|=x
|OC|=2x
3x=b
√3
Z tw sinusów w ΔDCO:
|OC|*sinδ=a*sinβ
2
√3*sinδ=
√12
sinδ=1
δ=90
o
======== sprawdź czy tyle w odpowiedzi.
5 kwi 18:20
Archy: nie mam odpowiedzi, ale wielkie dzięki za rozwiązanie
5 kwi 20:08
Utem:
5 kwi 20:17
Archy: | | √2b | |
W 4 linijce sie pomyliles. Ma byc |
| 2 |
| | 2 | |
5 kwi 21:56
Mila:
Nie zapisana 2 w mianowniku, ma być :
5 kwi 21:59
Archy: to miałem na myśli.
5 kwi 22:02
Mila:
Zaraz przeliczę wszystko .
5 kwi 22:09
Archy: pomyliłem się. Liczę jeszcze raz
5 kwi 22:10
Archy: nieno według mnie dobrze
5 kwi 22:17
Archy: czyli byłoby 10 stopni
nie podoba mi sie ten wynik
5 kwi 22:22
Archy: mógłby ktoś zerknąć na to zadanko?
5 kwi 22:26
Mila:
1) |AC|
2=a
2+b
2⇔|AC|
2=(b
√2)
2+b
2=3b
2
|AC|=b
√3
W ΔDAS:
============
|AO|=x
|OC|=2x
| |OC| | | a | |
| = |
| ⇔|OC|*sinδ=a*sinβ |
| sinβ | | sinδ | |
2
√3*sinδ=
√12
2
√3*sinδ=2
√3
sinδ=1
=======
5 kwi 22:30
Mila:
Teraz sprawdzaj.
5 kwi 22:30
Archy: ok dziękuję
5 kwi 22:39
Archy: Zenkowi itak wynik wyszedł dobry
5 kwi 22:39
Mila:
Bo tam była tylko literówka.
5 kwi 22:40
Archy: no chyba że tak
5 kwi 22:44
Eta:
Zenek=
Mila
5 kwi 22:48