trygonometria, szereg
mikejjla: Rozwiąż nierówność:
sin2x+sin3x+sin4x+...≥12 dla ∊(0;π)
Cały czas wychodzi mi zły wynik, mógłby ktoś to rozwiązać? Tą lewą stronę chyba trzeba
rozwiązać z szeregu geometrycznego.
5 kwi 15:23
Ann: ile powinno wyjść?
5 kwi 15:34
Ann: | sin2x | | sin2x−0,5(1−sinx) | |
| −0,5= |
| |
| 1−sinx | | 1−sinx | |
sinx=t
| t2+t−0,5 | | | | 3 | | 5 | |
| = |
| =−t+1−3t+ |
| =−4t+ |
| ≥0 |
| 1−t | | −(t−1) | | 2 | | 2 | |
dalej już spokojnie dasz sobie radę
| | 5 | |
Czy powinno wyjśc sinα<= |
| ? |
| | 8 | |
5 kwi 15:40
mikejjla: | | π | | π | | π | | 5π | |
x∊< |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| > |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
5 kwi 15:41
Ann: :<
5 kwi 15:44
mikejjla: no niestety
5 kwi 15:45
mikejjla: ja robiłam tak:
|q|<1
|sinx|<1
sinx<1 ⋀ sinx>−1
sinx∊(−1;1)
| sin2x −1 + sinx | |
| ≥0 |
| 2(1−sinx) | |
−2(sinx−1)(sin
2x+sinx−1)≥0
(sinx−1)(sin
2x+sinx−1)≤0
sinx=1 a z tego równania kwadratowego to jakieś dziwy niesłychane wychodzą
5 kwi 15:55
Mila:
| | π | | π | |
|sinx|<1 i x∊(0;π)⇔x∊(0, |
| )∪( |
| ,π) |
| | 2 | | 2 | |
| 2sin2x | | 2sin2x | |
| ≥1⇔ |
| −1≥0 |
| 1−sinx | | 1−sinx | |
| 2sin2x−1+sinx | |
| ≥0 i x∊D⇔ |
| 1−sinx | |
(2sin
2x+sinx−1)*(1−sinx)≥0
1) 1−sinx≤0 i (2sin
2x+sinx−1)≤0 i x∊D
Pierwsza nierówność sprzeczna
lub
1−sinx≥0 i (2sin
2x+sinx−1)≥0 i x∊D, sinx=t,
| | −1−3 | | −1+3 | | 1 | |
spełniona dla x∊D i Δ=9⇔t= |
| =−1 lub t= |
| = |
| ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
sinx≤−1 brak rozwiązań
| | 1 | | π | | π | | π | | 5π | |
lub sin x≥ |
| i x∊D⇔x∊< |
| , |
| )∪( |
| , |
| > |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
5 kwi 21:03
mikejjla: dziękuję <3
6 kwi 13:11
Mila:
6 kwi 18:02