Prawdopodobieństwo :/
Ela: Ze zbioru liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania liczby, której iloczyn cyfr jest liczbą podzielną przez 7.
Wynik to P(A)=13/27
5 kwi 15:23
Utem:
Wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych jest 9*9*8=648
|Ω|=648
Aby iloczyn liczby trzycyfrowej był podzielny przez 7 to jedna z cyfr musi byc równa 7.
A− iloczyn cyfr liczby trzycyfrowej jest liczbą podzielną przez 7
1)
(7||XX) cyfra 7 na pierwszej pozycji to mamy :
9*8=72 liczby
(X||7X) cyfra 7 na drugiej lub trzeciej pozycji, to mamy:
2*8*8=2*64=128 liczb
|A|=128+72=200
===================
5 kwi 19:50
Mila:
Nie uwzględniono niektórych liczb.
Zero jest podzielne przez 7 i to daje możliwość uwzględnienia liczb z cyfrą 0 i bez 7.
Liczę, ile jest liczb trzycyfrowych ,aby iloczyn cyfr nie był podzielny przez 7
|A'|=8*7*6=336 cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,8,9}
|A|=648−336=312
9 kwi 18:07