Kwadraty dwa
Xardas:

Pole każdego z kwadratów jest równe 8. Oblicz pole czworokąta DEHC. To jest ten deltoid
na rysunku.
5 kwi 15:08
Xardas: Ma ktoś pomysł ? Wiem że trudne no ale takie tęgie głowy coś wymyślą
5 kwi 15:48
Xardas: Help pliz
5 kwi 16:24
Xardas: Pomocy !
5 kwi 16:59
Xardas: Napiszcie chociaż że to zadanie jest strasznie trudne i musicie poczekać na to
aż wróci do domu wasz brat z piątego roku fizyki kwantowej, który pomoże mi rozwiązać to
zadanie
5 kwi 17:37
blazej19: co w tym trudnego
5 kwi 17:39
Zenek:
Oznacz rysunek, bo nie wiadomo o który czworokąt chodzi.
Naciskasz ikonkę T po rozwinięciu "rysuję" i możesz wpisać literkę na rysunku.
5 kwi 17:41
Xardas:

Zaznaczyłem no ale przecież deltoid na rysunku jest tylko jeden
5 kwi 18:29
Janek191:
Pole kwadratu
P = a2 = 8
a = 2√2
d = a√2 = 4
x = d − a = 4 − 2√2
Pole małego trójkącika prostokątnego
Pt = 0,5 x2 = 0,5 ( 4 − 2√2)2 = 0,5*( 16 − 16√2 + 8) = 0,5*( 24 − 16p{2])
Pt = 12 − 8√2
Pole dużego trójkąta prostokątnego , to połowa pola kwadratu
PT = 4
zatem pole deltoidu
Pd = 8 − 4 − ( 12 − 8p{2]) = 4 − 12 + 8√2 = 8√2 − 8
======================================
5 kwi 18:38
Xardas: Wow − jak mogłem nie zauważyć tego x=d−a

Za miesiąc matura a ja jestem tak straszelnie
niespostrzegawczy

Wielkie dzięki Janek
5 kwi 18:51