logarytmy
michał: wykaż że dla a>1 i b>1 prawdą jest
2
logab≥2
2−logba
| | b2 | |
czy lewą stronę zapisać w postaci 2logbb2−logba=2logb |
| i pozbyć się |
| | a | |
dwójki z podstawy?
5 kwi 14:50
michał: nic sie z tym nie da zrobić?
5 kwi 15:49
Janek191:
( x − 1)
2 ≥ 0
x
2 − 2 x + 1 ≥ 0
x
2 + 1 ≥ 2 x / : x , x > 0
2
x2 + 1x ≥ 2
2
2
x +1x ≥ 4
2
x *2
1x ≥ 4
5 kwi 16:17
Janek191:
cd.
| | 4 | | 1 | |
2x ≥ |
| x = loga b więc |
| = logb a |
| | 21x | | x | |
2
loga b ≥ 2
2 − logb a
ckd.
5 kwi 16:20
michał: yyy, nie ma łatwiejszego i bardziej zrozumiałego sposobu?
5 kwi 18:18