Dwa zadanka stereometria
Stupid: 1. W kulę o promieniu 6cm wpisano ostrosłup prawidłowy trójkątny o największej objętości.
Wykaż,
że ostrosłup ten jest czworościanem foremnym, którego krawędź ma długość 4 √6.
2. W stożek wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w podstawie stożka,
a okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Kąt rozwarcia stożka
jest
prosty. Pole powierzchni całkowitej walce jest równe polu powierzchni bocznej stożka. Wykaż, że
odległość stożka od górnej podstawy walca jest równa połowie długości tworzącej stożka.
5 kwi 14:48
wmboczek: zad1.
H=6+x
62=x2+(a√3/3)2
V=1/3(6+x)(108−3x2)*√3/4
V'=0 → x=2 →a=4√6
dalej jakoś pójdzie
5 kwi 20:24
Utem:
Popraw treść drugiego.
5 kwi 20:28
wmboczek: zad2.
πr2√2=2πRH+2πR2
z Talesa r−R=H
stąd R=√2/2r
r−H=R=√2/2r=L/2
5 kwi 21:17
Stupid: Nie rozumiem w jakim sensie mam poprawić treść 2 zadania.
6 kwi 09:38
Stupid: Można prosić dokładniej skąd się bierze R?
6 kwi 11:28
wmboczek: podstawiasz H do porównania pól i upraszcza się sporo
6 kwi 12:08