ile jest 10 cyfrowych liczb naturalnych o iloczynie cyfr rownym 8?
Kuba: ile jest 10 cyfrowych liczb naturalnych o iloczynie cyfr rownym 8?
5 kwi 14:23
Kuba:
1− 9 razy i 8
1− 8 razy 2 i 4
1−7 razy 2− 3 razy
5 kwi 14:24
Kuba: nie rozumiem różnicy pomiędzy kombinacją i wariacją
5 kwi 14:25
Gustlik: W wariacji ma znaczenie kolejność wyników, np. (2, 1) to nie jest to samo, co (1, 2), mimo że
są takie same liczby. To jest tak, jakbyś losował elementy, np. cyfry i ustawiał je w szeregu
w kolejności losowania. Zmiana kolejności daje inne ustawienie, a więc inny wynik. Wariacje i
permutacje to CIĄGI, a w ciągu WAŻNA JEST KOLEJNOŚĆ, tak jak np. w ciągu liczbowym..
W kombinacji nie ma znaczenia kolejność losowania, ważne jest tylko to, co wylosowaliśmy, a
więc wynik (1, 2) traktujemy jak wynik (2, 1). Kombinacje stosujemy np. w LOTTO, tam jest
ważne, jakie liczby wylosowała maszyna, a ich kolejność nie ma znaczenia.
Jeżeli wyślesz kupon LOTTO i maszyna wylosuje te same liczby, które skreśliłeś, to masz parę
baniek w kieszeni niezależnie od tego, w jakiej kolejności maszyna wylosuje te liczby.
Kombinacja to ZBIÓR, a w zbiorze kolejność jest dowolna, a więc obrazowo: losujesz elementy i
wrzucasz do worka, wtedy ważne jest to, co wrzuciłeś do tego worka, a nie w jakiej kolejności.
Kombinacjami też się liczy losowanie losów na loterii czy kart z talii, bo tam jest też ważne,
jakie losy albo karty zostały wylosowane, kolejność nie ma wpływu na wynik, tak jak w LOTTO.
Zbiór zachowuje się tak jak worek z elementami.
5 kwi 20:07
Frost: 8=8*1=2*4=2*2*2
to jest wynik. Pozostale miejsca to 1
5 kwi 20:10
5 kwi 20:12
gabriela: ile jest dziesięciocyfrowych liczb naturalnych o iloczynie cyfr równym 6?
18 lut 13:05
Mila:
6=1*6=2*3
(6,1,1,1,1,1,1,1,1,1) lub (2,3,1,1,1,1,1,1,1,1)
Permutacje z powtórzeniami:
18 lut 14:30