ciągi
tyu:
czy ktoś mi sprawdzi to zadanie, bo nie rozumiem tego typu zadań
Ciągi an i bn są geometryczne. Wykaż, że ciąg cn również jest geometryczny.
c
n=6(a
n)
2
| | cn+1 | |
mam wykazać, że |
| = const // tak jest w podpowiedziach |
| | cn | |
c
n=a
1*q
n−1
c
n+1= a
1*q
(n+1−1)=a
1*q
n // chyba dobrze to przekształciłem
| cn+1 | | a1*qn | | qn * 1 | |
| = |
| = |
| = q |
| cn | | a1*qn−1 | | | |
bardzo proszę o pomoc
5 kwi 13:46
===:
... niestety chyba nie dobrze −:(
Nie wpisujesz treści zadania tylko jakieś własne reminiscencje.
(gdzie ten ciąg bn ?)
Skoro cn=6(an2)
to cn=6a12q2n−2
cn+1=6a12q2n
... i teraz dziel
5 kwi 13:59
Ann: c
n=6(a
1*q
n−1)
2
c
n+1 = 6(a
1*q
n)
2
| cn+1 | | 6(*a1*qn−1)2 | |
| = |
| |
| cn | | 6(a1*qn)2 | |
dalej dasz sobie radę?
5 kwi 14:03
tyu: dziękuję. Ciag bn jest w podpunkcie c), którego jeszcze nie zrobiłem, a ma on wzór cn=anbn
Treść zadania jest taka jak podałem. "Ciągi an i bn są geometryczne. Wykaż, że ciąg cn
również jest geometrycznym, gdy jest on określony wzorem."
5 kwi 14:05
tyu: czy wynik powinien wyjść q
2
5 kwi 14:10
Ann: tak
5 kwi 15:04