matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że równanie ma dwa pierwiastki podwójne
Izi:
Dzień Dobry Wykaż, że równanie (x
2
− x + 1)
4
− 10x
2
(x
2
− x + 1)
2
+ 9x
4
= 0 ma dwa pierwiastki podwójne. Poprosiłbym o solidne wytłumaczenie
.
5 kwi 13:22
Qulka:
nieco obniżyłam potęgi
[(x
2
−x+1)
2
−3x
2
]
2
− 4x
2
(x
2
−x+1)
2
=0 [(x
2
−x+1)
2
−3x
2
]
2
− [2x(x
2
−x+1)]
2
=0 [(x
2
−x+1)
2
−3x
2
− 2x(x
2
−x+1)][(x
2
−x+1)
2
−3x
2
+ 2x(x
2
−x+1)]=0 (x
2
−x+1)
2
−3x
2
− 2x(x
2
−x+1)=0 lub (x
2
−x+1)
2
−3x
2
+ 2x(x
2
−x+1)=0
5 kwi 13:27
Izi:
A jakieś objaśnienie mógłbym prosić?
5 kwi 13:40
Izi:
UP
5 kwi 13:59
Qulka:
wzory skróconego mnożenia
5 kwi 17:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick