zad
:{: Witam prosiłbym o pomoc w
1.Dla jakich wartości parametru m dwa rózne pierwiastki równnia x2 + (m−1)x + m2+m=0 nalezą
do przedziału <−1;4> ?
5 kwi 13:19
:{: napewno delta>0
5 kwi 13:20
:{: up
5 kwi 13:38
Qulka:

m∊< −1; (2
√3−3)/3 )
5 kwi 13:44
:{: w ksiązce jest m nalezy (−7;3) błąd ?
5 kwi 13:47
Qulka:

m=−7 żółta
m=−6 niebieska
m=3 zielona
m=2 fioletowa
5 kwi 13:52
:{: i chodzi mi o rozwiazanie,jak to zrobic
5 kwi 13:52
Eta:

f(x) −− ma dwa różne pierwiastki należące do przedziału <−1,4>
to parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1/ Δ>0
2/ f(−1)>0
3/ f(4)>0
| | −b | | −b | |
4/ xw∊(−1, 4) ⇒ |
| >−1 i |
| <−4 |
| | 2a | | 2a | |
dokończ ................. i otrzymasz odp: m∊(−7,3)
5 kwi 14:31
:{: w drugim powinno być samo 4,tak ?
5 kwi 16:06
:{: nie wiem jak to dokonczyc
5 kwi 16:09
Qulka: samo 4 tak
czyli ograniczeniem jest Δ (bo zjadłam minus przy wierzchołku
| | −3−2√3 | | −3+2√3 | |
m∊( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
5 kwi 17:11
:{: chodzi mi o to co eta rozpisała 4)
6 kwi 13:40
Qulka: tak, potwierdzałam, że w tym co Eta powinno być 4 zamiast −4
ale w rozwiązaniu i tak jest błąd
6 kwi 13:44
Qulka: co było widać na obrazkach powyżej
6 kwi 13:44