druga pochodna
pogodna pochodna: Witam. Potrzebuje policzyc druga pochodna z:
f(x) = e
−2x + x * e
−2x * (−2)
Mi wychodzi po wyliczeniu:
−4e
−2x − 2xe
−2x
Tyle ze, na cwiczeniach ostatni czlon wyniku pomnozony jest jeszcze przez −2. Co robie zle?
Licze 3 raz juz i nie wiem

Prosze o pomoc
5 kwi 13:05
bezendu:
f(x)=e−2x−2xe−2x
f'(x)=[e−2x−2xe−2x]'
f'(x)=(e−2x)'−[(2x)'e−2x+2x(e−2x)']
f'(x)=e−2x*(−2x)'−[2e−2x+2xe−2x(−2x)']
f'(x)=−2e−2x−[2e−2x−4xe−2x]
f'(x)=−2e−2x−2e−2x+4xe−2x
f'(x)=−4x−2x+4xe−2x
f'(x)=−4e−2x(1−x)
f''(x)=−4[(e−2x(1−x)]'
f''(x)=−4[(e−2x)'(1−x)+e−2x(1−x)']
f''(x)=−4(e−2x*(−2x)'−e−2x]
f"(x)=−4(−2e−2x−e−2x]
f"(x)=12e−2x
5 kwi 13:52
J: niestety żle
5 kwi 14:10
pogodna pochodna: Druga pochodna co policzyles bezendu (w sumie to trzecia w tym zadaniu) byla juz zbedna. Ale
dzieki

juz wiem gdzie ta dwojke zgubilem
5 kwi 14:11
bezendu:
@J gdzie niby źle ?
5 kwi 14:25
bezendu:
@J dobrze policzyłem

!
5 kwi 14:33
J:
trzecia linijka od dolu gdzie jest (1 − x) ?
5 kwi 15:57