matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptotami wykresu funkcji f(x)=U{ax+3}{bx-6} są proste o równaniach x=1 i y=-U
Plumek:
ax+3
2
asymptotami wykresu funkcji f(x)=
są proste o równaniach x=1 i y=−
. Wtedy
bx−6
3
a=? i b=?
5 kwi 11:28
Plumek:
up
5 kwi 12:12
Frost:
Asymptota pionowa to zazwyczaj miejsce wyrzucone z dziedziny bx−6≠0 b*1−6≠0 b≠6 czyli analogicznie b=6
2
Dla poziomej y=−
3
2
lim
x→+/−
∞
f(x)= −
3
ax+3
2
lim
x→+/−
∞
=−
6x−6
3
3
x(a+
)
x
2
lim
x→+/−
∞
=−
6
x(6−
)
x
3
a
2
=−
6
3
a=−4
5 kwi 12:30