Suma długości średnicy podstawy i wysokości stożka jest równa 30. Wyznacz miarę
Plumek: Suma długości średnicy podstawy i wysokości stożka jest równa 30. Wyznacz miarę kąta rozwarcia
tego stożka, którego objętość jest największa. Oblicz tę objętość.
Wesołych Świąt i Błogosławieństwa!
5 kwi 09:45
Frost:

d+H=30⇒H=30−d d,H>0 30−d>⇒d<30
| | −4d3π+120d2π | |
V(d)= |
| Dv: d∊(0,30) |
| | 3 | |
| | (−12d2π+240dπ)*3 | | 12d2π−240dπ | |
V'(d)= |
| =* |
| D'v=Dv |
| | 9 | | 3 | |
V'(d)=0 ⇔−12d
2π+240dπ=0
12d
2π−240dπ=0/ :12π
d(d−20)=0
d=0 ∨ d=20
d=0 sprzeczne z dziedziną
V'(d)>0 ⇔d∊ (0,20)
V'(d)<0⇔d∊(20,30)
V(d) rośnie w (0;20) V(d) maleje w (20;30)
dla d=20 V
max
| | 4 | | 16000 | |
Vmax=V(20)= |
| *(30π*400−8000π)= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
H=10
α=90
o
5 kwi 12:51