zadania tekstowe
jedrzej123: 1. Dwóch robotników pracując razem wykonuje pewną pracę w ciągu 12 dni. Jeżeli
pierwszy będzie pracował 2 dni, a drugi 3 dni, to wykonają tylko 20% całej pracy. Przez ile
dni wykonałby całą pracę każdy z tych robotników pracując samodzielnie?
2. Zapas żywności wystarczy dla pewnej liczby osób na 40 dni. Gdyby było o 8 osób mniej, to ten
zapas wystarczyłby na 60 dni. Ile było osób
3. Dwaj piechurzy wyszli jednocześnie naprzeciw siebie z miasta A i B. Pierwszy z nich przebywa
1 km w ciągu 12 min, a drugi w ciągu 15 minut. Pierwszy przybył do B o 20 minut wcześniej
niż drugi do A Jaka jest odległość między miastami?
5 kwi 08:20
Janek191:
Np. 2
x − liczba osób
40 x = 60 ( x − 8)
40 x = 60 x − 480
60 x − 40 x = 480
20 x =480
x = 24
=====
5 kwi 16:04