matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wiadomo, że a jest kątem ostrym
dream:
Wiadomo, że α jest kątem ostrym i tgα + ctgα = 4. Oblicz
√
tg²α + ctg ²α
30 lis 21:39
Nikka:
tg
2
α + ctg
2
α = (tgα + ctgα)
2
− 2tgα*ctgα = 4
2
− 2*1 = 14
√
tg
2
α + ctg
2
α
=
√
14
(tgα*ctgα = 1)
30 lis 22:05