ciąg arytmetyczny
ert: Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawki problem z − i + zgubi mnie na egzaminie

a
4= −3 , a
8=13
a
8− a
4= 4r
13−(−3)=16
4r=16 /:4
r=4
a
1=a
4−3r
a
1=−3−3r*4
a
1= −24
5 kwi 01:08
PR: Sprawdźmy

a
4=a
1+3r
−3=−24+12
−3=−12
hm ?
5 kwi 02:49
Janek191:
a4 = a1 + 3 r = − 3 a8 = a1 + 7r = 13
więc
4 r = 13 − (−3) = 16
r = 4
====
a1 = − 3 − 3 r = − 3 −3*4 = − 15
========================
5 kwi 09:26
ert: no właśnie te moje + i −
−3−3r*4 = −15

ale już późno było i przestałam myśleć dziękuję bardzo
5 kwi 09:42