pierwiastki wielomianu
Mała Mi: Dany jest wielomian W(x)=x
4+mx
2+m
2−m. wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
ten wielomian nie ma pierwiastków.
Wiem, że musi być założenie, że delta<0 no i x
2=t i t>0, w odpowiedzi napisano, że trzeba
jeszcze zrobić założenia t
2+t
2<0 i t
1*t
2>0 i nie rozumiem skąd to się bierze. Moglibyście
mi wyjaśnić?
5 kwi 01:00
Krystek: Tzn ,że mają być liczbami ujemnymi { box2=−4 czy x2=−5 nie istnieje w r}
5 kwi 01:22
Benny: No jest to równanie dwukwadratowe. Takie równanie ma 4, 2 lub 0 rozwiązań. Jeśli t1>0, t2<0
lub t1<0, t2>0 to są dwa rozwiązania, 4 rozwiązania dla t1>0, t2>0
brak rozwiązań dla t1<0, t2<0, więc t1*t2>0, t1+t2<0
5 kwi 09:43
Mała Mi: już rozumiem

Dziękuję
5 kwi 10:17
Qulka: jeszcze jeśli t1=0 a t2>0 to 3 rozwiązania albo jeśli t1=0 a t2<0 to 1 rozwiązanie
5 kwi 13:16
Gustlik: x4+mx2+m2−m=0
t=x2, t≥0
t2+mt+m2−m=0
1. Δ≥0 i t1<0 i t2<0, czyli t1t2>0 i t1+t2<0
lub
2. Δ<0
5 kwi 20:18