Geometria płaska
ela_pik31: W okrąg o promieniu r=√10 wpisano trapez abcd, w którym AB równoległe do DC.
Wiedząc, że długość odcinka BD wynosi 6 oraz długość AD wynosi 4√2,
oblicz pole tego trapezu.
5 kwi 00:50
Eta:

1/ z tw. sinusów w trójkącie ABD
| 6 | | 3√10 | |
| =2R ⇒ sinα= |
| |
| sinα | | 10 | |
to h=4
√2*sinα ⇒ h= ............
| | a+b | |
|EB|=x= |
| to x=√62−h2=...... |
| | 2 | |
P(trapezu)= ...........
5 kwi 01:15
Kobe: Trochę odświeżam. Dlaczego x=(a+b)/2 ?
25 lut 13:09
Eta:

|EF|−−− dł. środkowej trapezu
25 lut 16:18
Kobe: O kurcze. Wyleciało mi to, że trapez wpisany w okrąg musi być równoramienny, dziękuje bardzo za
pomoc
26 lut 12:35