Stereometria - prostopadłościany
Michailx5644: Rozpatrujemy prostopadłościany o polu powierzchni całkowitej równej 48 cm2.
Stosunek długości boków w podstawach tych prostopadłościanów wynosi 2:1.
Wyznacz wymiary prostopadłościanu, który ma największą objętość.
4 kwi 23:53
Eta:
a, b, c>0 −−wymiary prostopadłościanu
zgodnie z treścią zadania a=2b i P
c=2ab+2ac+2bc=48
| | 8 | | 2 | |
to 4b2+4bc+2bc=48 ⇒ 2b2+3bc=24 ⇒ c= |
| − |
| b |
| | b | | 3 | |
V=abc
| | 4 | |
V(b)=........ = 16b− |
| b2 |
| | 3 | |
V
'(b)= 16−4b
2 , V
'(b)=0 ⇒ ....... b=2
podaj odp.........................
5 kwi 01:36