zadanie
iris: Długość boku równoległoboku jest o 3 większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz
długości boków równoległoboku wiedząc, że jego pole jest równe 10 i sin α = 34, gdzie α
jest kątem ostrym równoległoboku.
30 lis 21:36
iris: Moglibyście mi pomóc z tym zadaniem?
30 lis 22:48
Eta:
Pomagam
30 lis 22:53
Eta:
a= h+3 P= a*h = 10 , h>0 a>0
(h+3)*h= 10
to: h2 +3h −10=0 Δ= 49 √Δ=7 h= 2 v h= −5 −−− odrzucamy
więc dla h= 2 a = 2+3 = 5
P= a*b*sinα −−− to drugi wzór na pole równoległoboku
więc 5*b*34= 10 => 15b= 40 => b = 83= 223
30 lis 23:02