Mieszanka - parametr, prawdopodobieństwo, geometria
Michailx5644: 1. Wyznacz wszystkie wartości parametru "m", dla których równanie logarytmu przy podstawie "m"
z (x2−4x+4) równy 2 ma dwa różne dodatnie rozwiązania
2. Oblicz, ile jest liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 32
3. W okrąg o promieniu r=√10 wpisano trapez abcd, w którym AB równoległe do DC. Wiedząc, że
długość odcinka BD wynosi 6 oraz długość AD wynosi 4√2, oblicz pole tego trapezu.
4 kwi 23:20
pigor: ..., 1) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
równanie log
m(x
2−4x+4)=2 ma dwa różne dodatnie rozwiązania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log m (x2−4x+4)=2 i (*)
m>0 i m≠1 ⇒ log
m (x−2)
2=2 i (**)
x≠2 ⇒
⇒ 2log
m |x−2|=2 ⇔ log
m |x−2|=1 ⇔
|x−2|=m i x
1≠x
2≠2 i x
1,2 >0 ⇔
⇔
0< m <2 i z (*) m≠1 ⇒
m∊(0;1) U (1;2) . ...
5 kwi 00:14