pomocy!!
ola: Wyznacz iloraz nieskończonego malejącego ciągu geometrycznego, w którym stosunek dowolnego
| | 2 | |
wyrazu do sumy wszystkich wyrazów go poprzedzających wynosi |
| . |
| | 3 | |
4 kwi 22:46
ola: wie ktoś jak się do tego zabrać?
4 kwi 22:57
Ajtek:
Ja bym pokombinował w ten sposób, ale pewności nie mam

.
| | a1 | |
Skoro ciąg ma być malejący to 0<q<1 i wzór na sumę wygląda Sn= |
| . |
| | 1−q | |
Z treści zadania:
Tylko co dalej?
4 kwi 23:03
ola: próbowałam tak samo. wychodzi z tego: 3qn+1−5qn+2=0 i nie wiem co dalej..
4 kwi 23:05
ola: | | 2 | |
założyłam sobie, że n=1 i wtedy q= |
| mogę tak zrobić? |
| | 3 | |
4 kwi 23:07
Ajtek:
Pokaż dlaczego wyszło −5q
n, mi wychodzi trochę inaczej, możliwe że robię błąd

.
4 kwi 23:12
Ajtek:
Nie możesz, to jest prawdziwe tylko dla n=1.
4 kwi 23:13
ola: a
n+1=a
1q
n
2S
n=3a
n+1
2(1−q
n)=3q
n(1−q)
2−2q
n=3q
n−3q
n+1
3q
n+1−5q
n+2=0
4 kwi 23:22
ola: o ile się nie pomyliłam
4 kwi 23:22
ola: napisali, że dla dowolnego, więc myślałam, że można podstawić
4 kwi 23:23
Ajtek:
Jak widzisz, ja wyszedłem z innego wzoru na sumę ciągu. U Ciebie błędu nie widzę, jednak
brakuje mi założenia odnośnie q (bo ciąg malejący).
Jednak nie mam pomysłu jak to ruszyć dalej

.
4 kwi 23:32
ola: tego na moje nie da się zrobić, myślę, że jest błąd w treści, może powinno być: ,,do sumy
wszystkich wyrazów po nim następujących"? wyczytałam,że istnieje tw., że ten stosunek jest
stały to by się zgadzało

zadanie jest ze starego zbioru pawłowskiego i do tego zadania nie
mam niestety odp.
4 kwi 23:39
ola: wtedy byłoby:
| | an | | a1qn−1 | | qn−1(1−q) | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| −1 |
| | an+1+an+2+... | | | | qn | | q | |
4 kwi 23:42
ola: czyli q=0,6
4 kwi 23:43
Ajtek:
No dobra, a jak policzysz sumę wszystkich wyrazów po nim występujących? Bo ja pomysłu nie mam.
4 kwi 23:43
Ajtek:
Ooooooo.....
4 kwi 23:44