matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy!
ola:
oblicz sumę:
1
2
3
n
+
+
+...+
+...
2
2
2
2
3
2
n
Proszę o pomoc
4 kwi 22:08
ola:
ma ktoś jakiś pomysł?
4 kwi 22:28
ola:
ponawiam prośbę
4 kwi 22:42
ola:
proszę o pomoc
4 kwi 23:10
ola:
4 kwi 23:54
Mila:
Zaburzanie sum.
1
2
3
4
n
S=
+
+
+
+.......
+... /*2
2
4
8
16
2
n
3
4
5
n
2S=1+1+
+
+
+..........+
+''
4
8
16
2
n−1
================================================odejmuję 2S−S
1
3
2
4
3
2S−S=1+(1−
)+(
−
)+(
−
+.....
2
4
4
8
8
1
1
1
=1+
+
+
+..........
2
4
8
Może teraz dokończysz, ...
5 kwi 00:09
ola:
DZIĘKUJĘ
5 kwi 00:14
Mila:
5 kwi 00:30