....
Marek: O zdarzeniach losowych A i B wiadomo, że P (A ∪ B) = 0,9, P (A ∩ B ) = 0,3 i P (A ∪ B ′) =
=0,5 . Oblicz P (A ′ ∪ B ) .
Jak to zrobić w prosty sposób?
4 kwi 22:03
Martiminiano: P(A' ∪ B)=P(Ω)−P(A ∩ B')=1−P(A)+P(A ∩ B)
P(A ∪ B')=P(Ω)−P(A' ∩ B)=1−P(B)+P(A ∩ B)
0,5=1−P(B)+0,3
P(B)=0,8
P(A ∪ B)=P(A)+P(B)−P(A ∩ B)
0,9=P(A)+0,8−0,3
P(A)=0,4
Podstawiam do pierwszego wzoru:
P(A' ∪ B)=1−0,4+0,3=0,9
4 kwi 22:16
Marek: Dziękuję
4 kwi 22:21
Martiminiano: Nie ma sprawy

Radzę nie uczyć się tych wzorów na pamięć, tylko raz a dobrze
nauczyć się to rozrysowywać i zrobisz każde zadanie
4 kwi 22:23
Marek: Tylko jak to rysować
4 kwi 22:24
Martiminiano: Mnie pokazywał nauczyciel na dodatkowej lekcji. Tutaj na pewno ktoś jest w stanie Ci to pokazać
albo chociaż powiedzieć pod jaką nazwą tego szukać w sieci. Choćby na youtube na pewno
będą materiały na ten temat. Chyba, że sam przypomnę sobie nazwę to Ci napiszę
4 kwi 22:30
Marek: Znalazłem "Diagram Venna" czy to jest to?
4 kwi 22:33
Braun:
Tak, to jest to.
4 kwi 22:34
Martiminiano: Tak
4 kwi 22:35
Marek: Dziękuję
4 kwi 22:35
Braun:
Tobie raczej będą potrzebne tylko działania na dwóch zbiorach ? Jesteś pewnie w klasie
maturalnej, wpisz w wyszukiwarkę na forum Gustlik to fajnie tłumaczył.
4 kwi 22:36
Marek: Tak, jestem w klasie maturalnej. Spróbuję znaleźć.
4 kwi 22:37