wyznacz A' i B'
natalka: okrąg o środku x2+y2−10y−16=0 srodku S przecina oś OX w punktach A(−2,0) i B(8,0). Odcinek
A'B' jest obrazem odcinak AB w jednokladnosci o skali k=−2 i srodku w punkcie S. Wyznacz
wspolrzedne punktow A' i B'
4 kwi 20:04
5-latek:

okrag x
2+y
2−10y−16=0 nie przetnie osi OX w punkcie B a także w punkcie A
4 kwi 20:16
Frost: x2+(y−5)2=36
S(0,5)
A(−2,0) B(8,0)
punkty A' i B' liczysz z:
x'=kx+(1−k)a
y'=ky+(1−k)b
gdzie a=0 b=5
4 kwi 20:16
natalka: srodek wyjdzie 3 i 5
4 kwi 20:19
pigor: ..., A=(−2,0) i
A'=(a,b)=?, B=(8,0) i
B'=(c,d)=?, k= −2, oraz
x
2+y
2−10y−16=0 /+25+16 ⇔ x
2+y
2−10y+25= 16+25 ⇔
⇔ x
2+(y−5)
2=41 ⇒
S=(0,5) − środek jednokładności, to
[a−0, b−5]= −2[−2−0, 0−5] i [c−0,d−5]= −2[8−0,0−5] ⇔
⇔ [a, b−5]= −2[−2,−5] i [c,d−5]= −2[8,−5] ⇔ [a, b−5]=[4,10] i [c,d−5]=[−16,10] ⇔
⇔ a=4 i b−5=10 i c= −16 i d−5=10 ⇔ (a,b)=
A'=(4,15) i (c,d)=
B'=(−16,15) .
4 kwi 20:40
Qulka:

A'(13,15) B'(−7,15)
4 kwi 20:59
pigor: .., no to znaczy, że gdzieś się ...

(x' obrazów A', B') przepraszam.
4 kwi 21:07
Qulka: Pigor..nie Ty ..ona źle napisała zadanie więc niech ma 2 wersje
4 kwi 21:11
5-latek: Ja tez pomyslalem czy może zle zinterpretowałem zadanie
4 kwi 21:14