proszę o pomoc
Klaudia: Zbadać, który z prostopadłościanów o podstawie kwadratowej i przekątnej 10 cm, nachylonej
do płaszczyzny podstawy pod katem α, ma największą objętość. Podać wymiary tego
prostopadłościanu i obliczyć jego objętość. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
4 kwi 19:11
Klaudia: ponawiam prośbę..
4 kwi 19:49
Klaudia: naprawdę proszę o pomoc
4 kwi 21:08
Qulka:
V=a
2•H = 50cos
2α•10sinα=500(1−sin
2α)sinα
V' = 500(cosα − 3 sin
2αcosα) =0
1−3sin
2α=0
itd
4 kwi 21:19
Klaudia: a licząc pochodną mogę wprowadzić zmienną pomocniczą t=sinx, wtedy V'=−500(sin3α−sinα) i
skorzystać, że t∊(−1;1)?
4 kwi 21:22
Qulka: nie bo t jest funkcją x
cosα=0 nie spełniało warunków zadania, ale to nie znaczy że nie było rozwiązaniem
4 kwi 22:52