Logarytmy
Techix: | | 1 | | 1 | |
Wiadomo, że: x=10( |
| ) i y=10( |
| ) Który z poniższych warunków jest |
| | 1−logz | | 1−logx | |
wówczas spełniony?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1000 | |
a) |
| + |
| + |
| =log |
| |
| | logx | | logy | | logz | | xyz | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) |
| + |
| + |
| = −logx−logy−logz |
| | logx | | logy | | logz | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| + |
| = 3−logx−logy−logz |
| | logx | | logy | | logz | |
4 kwi 19:07
Qulka: d
4 kwi 19:40
Techix: A wyjaśniłabyś w skrócie jak do tego doszłaś?
A i może być kilka poprawnych odpowiedzi, więc czy na pewno tylko ta jedna?
4 kwi 19:44
Qulka: z myślałam że dalej liczyć już nie muszę
| | 1 | | 1 | |
zacznij od logx= |
| oraz logy= |
| i się baw w przewracanie ułamków |
| | 1−logz | | 1−logx | |
4 kwi 19:54
Techix: Ok, policzę sobię, ale tylko d na 100%?
A i dzięki za pomoc
4 kwi 20:06
Qulka: a i c to to samo więc jeśli prawdziwe to oba (dla x=100 są prawdziwe) i b będzie fałszywe
4 kwi 20:19
Qulka: dla x=1000 też..jest nadzieja że będą prawdziwe
4 kwi 20:22