szereg
paulina: Dany jest sześcian, którego objętość równa jest objętości kuli o promieniu długości 1. Na tym
sześcianie stawiamy drugi sześcian, którego podstawa jest dwa razy mniejsza niż podstawa
pierwszego; z kolei na drugim sześcianie ustawiamy trzeci o podstawie dwa razy mniejszej od
podstawy poprzedniego itd. Znajdź długość promienia najmniejszej z kul, których objętości są
większe od sumy objętości dowolnej liczby otrzymanego ciągu sześcianów. Bardzo proszę o pomoc
i wytłumaczenie.
4 kwi 18:48
Qulka: każdy kolejny sześcian ma objętość 2
√2 raza mniejszą
Suma tych obiętości to
| | 1 | | 2(4+√2) | |
S= |
| = |
| =1,5469 |
| | 1−1/2√2 | | 7 | |
R=
3√3S/(4π) ≈0,717
4 kwi 18:55
paulina: a mogłabyś wytłumaczyć dlaczego 2
√2 razy mniejszą?
4 kwi 19:01
4 kwi 19:05
Qulka: skoro pole podstawy jest 2 razy mniejsze to a2 =2b2 więc a =√2b
objętość sześcianu to a3 = (√2b)3 =2√2 b3
4 kwi 19:07
paulina: mój błąd, już rozumiem, dziękuję
4 kwi 19:09
4 kwi 19:13
Qulka: aaa OK

ja myślałam że objętość jest 1 popraw tam u mnie obliczenia
4 kwi 19:14