Wielomiany
Monika: Dla jakiej wartości parametru m równanie x4 – (m2 + m)x2 + m4 – 1 = 0 ma trzy różne
rozwiązania?
lub
Dla jakiej wartości parametru m równanie – x4 – (m2 – m)x2 – m4 + 1 = 0 ma cztery
różne rozwiązania?
Jak rozwiązać takie zadanie? I jakie warunki trzeba postawić w obu przypadkach?
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
Proszę o pomoc.
4 kwi 18:19
Qulka: podstaw za x2 t i delta
w pierwszym jedno t=0 drugie t>0
w drugim oba t>0 (z wzorów Viete'a)
4 kwi 18:22
Ajtek:
I w drugim założenie t1≠t2.
4 kwi 18:43